Lista aktualności Lista aktualności

Dzień bociana białego

Dzień bociana białego obchodzony jest od 2003 roku z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody pro Natura.

Wszyscy znamy tego biało czarnego ptaka – bociana białego. W tym miejscu warto wspomnieć, że w Polsce występuje też bocian czarny – gatunek o wiele rzadszy. Oba gatunki objęte są w naszym kraju ścisłą ochroną, a dodatkowo miejsce lęgowe bociana czarnego objęte jest ochroną strefową*.

Bocian biały to sporych rozmiarów gatunek, potrafiący ważyć do 4kg, a przy tym osiągać rozpiętość skrzydeł sięgającą do ponad 2 metrów.

Zjada tylko żaby?

Powszechnie utarło się, że bocian zjada przede wszystkim żaby. Te płazy - jak najbardziej, znajdują się w jego mocno zróżnicowanej diecie, ale dominują w niej przede wszystkim gryzonie i owady, a dołączają do tego menu jaszczurki, węże, a nawet padlina.

Dobrze nam znany, ten mieszkaniec terenów wiejskich, szybujący ponad łąkami, kojarzy się nam z wiosną, nowym życiem i jest bohaterem wielu legend i przesądów. Obserwacja tych dumnie kroczących ptaków, tak wyróżniających się na tle zieleni zawsze sprawia nam sporo radości. Wspaniały widok zbierających się w duże grupy bocianów wzbudza zachwyt i nieustannie jest powodem dużej radości obraz tych, które przylatując zwiastują wiosnę.

Obserwujmy przyrodę, tak często, jak tylko mamy możliwość. Jest to niewyczerpywalne źródło wiedzy i nieskrywanej satysfakcji.

 

 

 

* Strefa ochrony całorocznej bociana czarnego wyznaczana jest w promieniu 200m od gniazda; strefa ochrony okresowej obowiązuje od 15 marca do 31 sierpnia i obejmuje promień 500m