Lista aktualności Lista aktualności

Zdrowa żywność z polskich lasów

Robiąc zakupy w sklepie spożywczym, coraz częściej czytamy etykiety dotyczące składu produktu, który chcemy włożyć do koszyka. Naturalną sprawą jest to, że chcemy spożywać zdrowe posiłki. Nasze wybory dotyczące zakupów są coraz bardziej przemyślane mając świadomość, jak szeroko rozumiana „chemia” wpływa na nasze zdrowie. Bez wątpliwości, mięso pochodzące od dziko żyjących zwierząt, odżywiających się tym, co oferuje natura, jest dla nas najlepszym wyborem.

Dziczyzna to doskonałej jakości mięso. Ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu i zawiera niewiele cholesterolu. Spożywając tego rodzaju mięso zasilimy nasz organizm w witaminy i cenne minerały. Decydując się na żywność z polskich lasów, możemy być pewni, że to produkt najwyższej jakości.

Gdzie można kupić dziczyznę? Projekt Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z polskich lasów” ma na celu ułatwienie dostępu do mięsa z dziczyzny dla każdego. Krok po kroku uruchamiane są kolejne punkty sprzedaży produktów pochodzących z lasu. Obecnie funkcjonuje sklep z dziczyzną w Warszawie. Planowane jest otwarcie kolejnych w Olsztynie, Radomiu i Katowicach. Ponadto w wielu nadleśnictwach otwarte zostały punkty sprzedaży dziczyzny, między innymi w Drygałach, Strzałowie, Olsztynie i Nidzicy.

Jak przyrządzić zakupione mięso, by dobrze smakowało? Na desce do krojenia (nie wszyscy wiedzą, że deska z drewna na przykład bukowego posiada właściwości bakteriobójcze) kładziemy kawałek mięsa, który mamy zamiar upiec w piekarniku. W pierwszej kolejności starannie usuwamy błonę pokrywającą mięso, co jest kluczem do sukcesu. Następnie sól -około 3 małe łyżeczki na kilogram, pieprz i czosnek w roli marynaty, zatroszczą się o wydobycie wszystkich walorów naszej potrawy. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z ilością różnorodnych przypraw. Zgubimy wówczas właściwy smak potrawy, a w najlepszym wypadku nie będzie on tak wyrazisty, jak powinien.

I co dalej?

Tak jak już wcześniej zostało wspomniane- mięso to jest wyjątkowo chude, więc, aby potrawa była soczysta, warto do niego włożyć kilka małych kawałków boczku. Później na mocno rozgrzanej patelni „zamykamy” soki wewnątrz mięsa- czyli opiekamy krótko na każdej ze stron i tak przygotowane przekładamy do piekarnika w towarzystwie marchewki i cebulki, suszonych grzybów, jabłek- w zależności od upodobań.

 Po około 2 godzinach cieszymy się smakiem prawdziwie zdrowej żywności!

Smacznie i zdrowo!