Asset Publisher Asset Publisher

O tajnikach grzybobrania opowiadaliśmy na antenie TVP 2

Czas grzybobrania przed nami. Lada dzień w lasach pojawią się podgrzybki, prawdziwki, kozaki, których zbieranie sprawia nam tyle radości! Tym bardziej miło jest nam poinformować, że w minioną środę mieliśmy okazję opowiedzieć o tajnikach grzybobrania na antenie TVP 2 w programie Pytanie Na Śniadanie.

 

W związku z zaczynającym się więc pomału sezonem grzybowym, warto przypomnieć o zasadach bezpieczeństwa związanych z ich zbieraniem.

Większość z nas zna doskonale główne gatunki takie jak podgrzybek brunatny, borowik szlachetny, koźlarz babka. Znamy je i wiemy, że są to smaczne grzyby jadalne. Raczej nie mamy obaw przed ich zbieraniem i często goszczą one w okresie jesiennym na naszych stołach.

Żelazna zasada, którą powinien kierować się każdy, kto zbiera grzyby brzmi: jeżeli pojawia się choć cień wątpliwości co do gatunku, po który się schylamy, zdecydowanie zostawiamy takiego grzyba w lesie.

Istnieje także inny powód dla którego niektórych grzybów, mimo, że są jadalne- zbierać nie wolno. Mowa tu chociażby o rozporządzeniu w sprawie gatunkowej ochrony grzybów (2004).

Ponadto pamiętajmy również:

Nie zbierajmy grzybów zbyt młodych ze względu na niedostatecznie rozwinięte cechy diagnostyczne. Bezpieczniej jest widzieć dobrze rozwiniętego grzyba, wówczas mamy pewność, że nie pomylimy go z innym gatunkiem.

Grzyby należy wykręcać czy ucinać?…Grzyba powinno się wykręcać, przede wszystkim dlatego, że w ten sposób mamy okazję widzieć owocnik w całości. Często cechy diagnostyczne znajdują się na dole „nóżki” grzyba. Ze względów bezpieczeństwa zatem - powinniśmy grzyba delikatnie wykręcać. Warto również po wyjęciu grzyba, lekko przykryć miejsce, jakie po nim zostaje. Zadbamy wówczas o to, aby grzybnia nie była narażona na wyschnięcie.

Zbierajmy grzyby do koszyka, a nie do plastikowych toreb.

Grzyby zbierane powinny być do przewiewnych pojemników, najlepiej koszy wiklinowych, bądź łubianek. Grzyby, które umieszczane są w plastikowych torbach, zaparzają się, co w konsekwencji prowadzi do powstawania substancji dla nas szkodliwych.

Po powrocie do domu grzyby w miarę szybko należy obierać.

Generalnie powinna nam przyświecać zasada- możliwie szybko oczyścić i przygotować grzyby do odpowiedniego przechowywania. Jeżeli chcemy zamrozić, zblanszujmy je najpierw. Mrożenie, w celu długotrwałego przechowywania zgodnie z zaleceniami powinno odbywać się w temperaturze -30 st. Celsjusza.

Życzymy wszystkim udanego i bezpiecznego grzybobrania!

Darz Bór!