Lista aktualności
Pierwsze marcowe zbiory
Młoda pokrzywa (Urtica dioica) Fot. Archiwum Nadleśnictwa Maskulińskie.
Leczniczy napar z młodej pokrzywy.
Młoda pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)na dłoni
Młoda pokrzywa w runie leśnym.
W lesie pojawiają się już pierwsze rośliny zielne! Pokrzywa zwyczajna to nie tylko chwast. Od wieków traktowano ją z szacunkiem z uwagi na bogate właściwości lecznicze i wartości odżywcze.
Dlaczego warto pić/spożywać pokrzywę?
- Podnosi poziom żelaza.
- Dostarcza wielu witamin i mikroelementów do naszego organizmu (A,B, C, E, K, magnez, fosfor, krzem, potas).
- Wspomaga leczenie chorób związanych z układem moczowym.
- Wpływa pozytywnie na trawienie, poprawia przemianę materii.
- Wpływa korzystanie na włosy, skórę i paznokcie.
To tylko kilka korzyści które niesie za sobą spożywanie tej wartościowej rośliny! A możliwości na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele!
Pamiętaj, że wybierając się na poszukiwanie pokrzyw lub innych roślin zielnych należy unikać stanowisk zlokalizowanych przy drogach, a także miejsc narażonych na zanieczyszczenia.
Powyższy opis rośliny jak również przepisy na dania z pokrzywy znajdziecie na stronie https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni