Lista aktualności Lista aktualności

Pierwsze marcowe zbiory

W lesie pojawiają się już pierwsze rośliny zielne! Pokrzywa zwyczajna to nie tylko chwast. Od wieków traktowano ją z szacunkiem z uwagi na bogate właściwości lecznicze i wartości odżywcze.

Dlaczego warto pić/spożywać pokrzywę?

  • Podnosi poziom żelaza.
  • Dostarcza wielu witamin i mikroelementów do naszego organizmu (A,B, C, E, K, magnez, fosfor, krzem, potas).
  • Wspomaga leczenie chorób związanych z układem moczowym.
  • Wpływa pozytywnie na trawienie, poprawia przemianę materii.
  • Wpływa korzystanie na włosy, skórę i paznokcie.

To tylko kilka korzyści które niesie za sobą spożywanie tej wartościowej rośliny! A możliwości na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele!

Fragment książki pt."Dobre z lasu czyli natura od kuchni".

Pamiętaj, że wybierając się na poszukiwanie pokrzyw lub innych roślin zielnych należy unikać stanowisk zlokalizowanych przy drogach, a także miejsc narażonych na zanieczyszczenia.

Powyższy opis rośliny jak również przepisy na dania z pokrzywy znajdziecie na stronie https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni