Lista aktualności
Podsumowanie IX edycji Myśliwskich smaków
Dziewiąta edycja „Myśliwskich Smaków” w Piszu już za nami.
Pokazy kulinarne, prezentacja psów myśliwskich, zawody wędkarskie, degustacje, konkursy nalewek i strzelania z wiatrówki, edukacja przyrodniczo leśna…
Impreza ta to niebywała okazja, aby móc zaprezentować, jakie bogactwo kryje w sobie las i jak wiele z niego możemy zyskać.
Zdrowa żywność z polskich lasów staje się coraz bardziej doceniana. Tym bardziej cieszy nas, że możemy służyć radą zainteresowanym, jak i tym, którzy dotychczas nie zwrócili uwagi na walory kuchni opartej na składnikach zdrowych i naturalnych- pochodzących z polskich lasów.
Borówka brusznica, żurawina, miód z leśnych malin, lipa, jałowiec, kawa z dębu, jagody, jarzębina, sok z brzozy i królowa polskich mięs- dziczyzna. To te tematy były wiodące i miejmy nadzieję, coraz częściej produkty z nich będą gościć na naszych stołach.
Wielofunkcyjna gospodarka leśna to oprócz funkcji społecznej, również funkcja gospodarcza i ochronna. Drewno- jako surowiec odnawialny, pozyskanie drewna, ochrona lasu, ochrona przyrody… setki gości nas odwiedzających mogło podyskutować z edukatorami leśnymi na tematy tak istotne dla nas wszystkich.
Dziękujemy za Waszą obecność! Zapraszamy!
Organizator imprezy:
Starostwo Powiatowe w Piszu
Współorganizatorzy:
Zarząd PZŁ Suwałki, Burmistrz Pisza, Piski Dom Kultury, Nadleśnictwa Pisz, Maskulińskie, Drygały, Spychowo, Mrągowo, Muzeum Ziemi Piskiej, LOT Mazury Południowe, Koła Łowieckie: Puszcza, Dąbrowa, Cyranka, Jeleń, Zielony Krąg, Trop, Orzeł, Las.